h

Bouw (mega)stallen gaat gewoon door.

5 maart 2010

Bouw (mega)stallen gaat gewoon door.

Ondanks de zorgen en de bezwaren van vele burgers en verschillende agrariërs, worden er onverminderd grote stallen gebouwd in het buitengebied en is er een voornemen tot de bouw van een nertsenfokkerij. Diverse politieke partijen in Gemert-Bakel zijn ongerust over de ontwikkelingen in het buitengebied en sommigen pleiten voor een herziening van het reconstructiebeleid. Zo niet het CDA. Deze partij blijft erbij dat de agrarische sector moet kunnen blijven groeien. De SP Gemert-Bakel vindt de houding van het CDA betreffende de intensieve veehouderij onverantwoord.

In de landbouwontwikkelingsgebieden bij Elsendorp en de Rips maar ook in andere delen van het buitengebied van Gemert-Bakel is er nieuwbouw en uitbreiding van stallen of zijn er plannen daartoe. Wat betreft de plannen, de SP Gemert-Bakel is ter ore gekomen dat een agrarische ondernemer uit St.Antonis een grote kippenstal mag gaan bouwen aan het Paradijs in Elsendorp.

Van kippen is bekend dat deze veel fijnstof voortbrengen. Fijnstof kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen. De allerkleinste deeltjes kunnen diep in de longen doordringen en er kunnen zich ziekteverwekkende reststoffen van de stallen aan de stofdeeltjes hechten.
Maar een nog een groter risico ontstaat er als kippen zich in de buurt van varkens bevinden. Als er grote aantallen kippen en varkens niet ver genoeg van elkaar gescheiden zijn, kan er mogelijk een uitwisseling van het erfelijke materiaal van bepaalde virussen plaats vinden. Dit kan leiden tot nieuwe soorten virussen, welke een ernstige bedreiging voor de gezondheid van mensen kunnen vormen. Deskundigen zijn hier beducht voor.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu raadt in een rapport uit 2008 aan dat er een minimale ruimte van 1 à 2 kilometer tussen stallen voor kippen en varkens moet zitten. Hiervan is geen sprake in Elsendorp. Aan het Paradijs staan verschillende varkensstallen.

Heeft wethouder Verkampen ondanks alle risico’s voor de volksgezondheid hier het groene licht voor gegeven? Blijkbaar wel. Het argument dat het goed zou zijn voor de lokale werkgelegenheid is nauwelijks serieus te nemen. Het is niet waarschijnlijk dat er mensen uit Elsendorp in de kippenstal gaan werken. Voor de gehele sector in Gemert-Bakel geldt eerder het tegendeel. Hoe meer de grote bedrijven de gelegenheid krijgen om te groeien, hoe moeilijker het wordt voor de kleine agrarische ondernemers om zich staande te houden. Het is in die zin niet verwonderlijk dat het aantal bedrijven maar blijft dalen. Kleine familiebedrijven zijn zo ten dode opgeschreven.

Op kritische vragen en opmerkingen t.a.v. de ontwikkelingen van de intensieve veehouderij krijgen wij bij monde van Harrie Verkampen steeds te horen dat er een luchtzuiveringssyteem in onderzoek is dat alle ziekteverwekkende stoffen verwijderd. Onze CDA wethouder heeft er alle vertrouwen in dat hiermee de problemen opgelost zullen worden. Als een dergelijk systeem op de markt zou komen, dan is dit vooruitgang. Maar het woordje onderzoek is veel betekenend. Dit houdt in dat evengoed de resultaten kunnen tegen vallen. En mochten de resultaten wel goed zijn, dan duurt het jaren voordat de techniek uitontwikkeld is en toegepast kan gaan worden.

In tussen worden er op nieuwe en bestaande locaties stallen gebouwd. Deze stallen worden voorzien van luchtwassers. Een veel gebruikt argument is dat hierdoor de uitstoot van schadelijke stoffen in Gemert-Bakel zal verminderen, omdat er oude stallen zonder luchtwassers plaats maken voor nieuwe met. Er wordt niet bij verteld dat dit niet opgaat, als de veestapel maar blijft groeien zoals nu het geval is. De technische vooruitgang wordt zo teniet gedaan. De reden hiervoor is dat de huidige luchtwassers voor ten hoogste 60 % de schadelijke stoffen reduceren.
Daarnaast wordt er aan voorbij gegaan dat de mensen in de omgeving van de nieuwe stallen zeker wel geconfronteerd worden met een toename aan stank en schadelijke stoffen. De stallen stonden er immers eerst niet. Dit geldt vooral als er op vele hectare stallen gebouwd worden in een klein gebied, zoals de landbouwontwikkelingsgebieden.

De SP Gemert-Bakel werpt de vraag op of er wel plaats is voor industriële intensieve veehouderij in ons dicht bevolkte gebied. Wij zijn van mening dat het de richting op moet gaan van kleinschalige, duurzame landbouwbedrijven, waarvan de ondernemers deel uit maken van de lokale gemeenschap.

Maakt ook u zich zorgen? Onderteken de petitie.

http://petities.nl/petitie/bevries-nieuwbouw-en-uitbreidingen-veehouderij-in-gemert-bakel

U bent hier