h

Gestrooi met antibiotica in de pluimveesector is tikkende tijdbom

10 april 2010

Gestrooi met antibiotica in de pluimveesector is tikkende tijdbom

“Minister Verburg pakt de pluimveesector met fluwelen handschoenen aan en minister Klink slaapt verder.” Zo typeert SP-Kamerlid Hugo Polderman de reactie van het kabinet op een alarmerend advies van artsen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over het gebruik van antibiotica in de pluimveehouderij.

Door het overmatige gestrooi met antibiotica in de pluimveesector ontstaat er toenemende resistentie voor de zogenaamde ESBL-producerende bacteriën bij mensen. Hierdoor zijn belangrijke antibiotica niet meer voldoende om relatief eenvoudige urineweginfecties bij mensen te bestrijden. Ondanks een door de Tweede Kamer aangenomen motie van de SP waarin het verminderen van het antibioticagebruik in de veehouderij wordt geëist, grijpt het kabinet niet in. Polderman: “Er worden weer de nodige onderzoeken aangekondigd, terwijl direct handelen noodzakelijk is om deze tikkende tijdbom onschadelijk te maken.”
Volgens Polderman komt het hoge antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij onder andere omdat de handel in geneesmiddelen een belangrijk deel van het inkomen van veeartsen is. Polderman: “5% Van de veeartsen zijn verantwoordelijk voor 80% van het antibioticagebruik in de veehouderij. In ons land wordt om economische redenen in de veesector veel meer antibiotica gebruikt dan in omringende landen. De verkoop van geneesmiddelen door de veeartsen moet daarom zo snel mogelijk stoppen. De volksgezondheid loopt immers gevaar.”
“De vergelijking met de bestrijding van de Q koorts-epidemie is treffend. De landbouwlobby is leidend. Verburg zet als verlengstuk van de landbouwsector de toon en minister Klink laat het als minister van volksgezondheid afweten.”, aldus Polderman.
Binnenkort spreekt de Kamer op verzoek van de SP over de kwestie.

U bent hier