h

Veehouderij in de problemen: wat doet de gemeente Gemert-Bakel?

5 april 2010

Veehouderij in de problemen: wat doet de gemeente Gemert-Bakel?

Het gaat niet goed met de intensieve veehouderij. Met regelmaat houden er bedrijven op te bestaan, omdat de agrariër niet meer een voldoende inkomen heeft om van te leven. Sommige huisartsen brengen bepaalde gezondheidsklachten in verband met de intensieve veehouderij. Er ontstaan met tussenpozen ziekten, welke de gezondheid van de dieren en/of de mensen ernstig bedreigen met alle gevolgen van dien.
Reden genoeg om het reconstructiebeleid te heroverwegen.

Vorige week haalde de gemeente Haaren de landelijke pers, omdat zij alles in het werk heeft gesteld om een al genomen besluit ongedaan te maken. In juni 2009 mocht een agrariër een megastal gaan bouwen. Onder druk van de bevolking is de gemeente Haaren daarop teruggekomen.
Naar aanleiding van de signalen van huisartsen dat de intensieve veehouderij een bedreiging kan vormen voor de volksgezondheid, heeft de SP Gemert-Bakel medio vorig jaar de gemeente Gemert-Bakel verzocht om per direct geen vergunningen meer te verstrekken voor de bouw van stallen in de landbouwontwikkelingsgebieden. Het antwoord van College van B & W was dat er onvoldoende aanleiding is om tot een vergunningenstop te moeten besluiten. Er lopen bepaalde onderzoeken en projecten. De uitkomsten daarvan worden afgewacht, aldus het College.
De SP Gemert-Bakel is van mening dat het voorzorgbeginsel had moeten worden toegepast. Dat er gestopt wordt met het afgeven van vergunningen, totdat er meer duidelijkheid is over de gezondheidsrisico’s van de intensieve veehouderij.

Wij vinden dat het reconstructiebeleid heroverwogen moet worden. Niet omdat het als mislukt beschouwd moet worden. Dat is zeker niet het geval. Maar om te bezien wat er anders moet.
Gelukkig is niet alleen de SP Gemert-Bakel, maar ook verschillende partijen in de gemeenteraad de mening toegedaan, dat er nog eens goed gekeken moet worden naar het tot op heden gevoerde beleid m.b.t. het buitengebied.
Op initiatief van de Lokale Realisten heeft er 14 januari jl. een eerste opiniërende raadsbijeenkomst plaatsgevonden over de ontwikkelingen in het buitengebied. De SP Gemert-Bakel heeft daar gebruik gemaakt van het inspreekrecht.

Wij maken ons zorgen over het met regelmaat verdwijnen van bedrijven. In een artikel van het GN in november 2009 zegt de wethouder Harrie Verkampen dat sinds de aanvang van de reconstructie tien jaar geleden de helft van het aantal agrarische ondernemers in Gemert-Bakel is gestopt. De wethouder verwacht dat de afname van bedrijven zal doorzetten.
We moeten dus vrezen voor de toekomst van de familiebedrijven. Eén van de redenen voor het verdwijnen van bedrijven, is het gebrek aan voldoende inkomsten. Uit onderzoek blijkt dat er onder agrariërs armoede bestaat.
De bedrijven welke overblijven nemen in omvang toe. De verwachting is dat de komende jaren de intensieve veehouderij steeds grootschaliger wordt. Als dit zo door gaat bestaan er straks geen kleine agrarische ondernemers meer. Alleen nog megabedrijven. De boer wordt manager. Onzes inziens zal dit de leefbaarheid op het platteland niet ten goede komen. Het beleid zou erop gericht moeten zijn om de kleine familiebedrijven te beschermen en de schaalvergroting in te perken.

In de landbouwontwikkelingsgebieden maar ook in de verwevingsgebieden mogen er vele hectares bebouwd worden met stallen vaak in een omgeving met al bestaande bedrijven.
Door de productie van de intensieve veehouderij worden er schadelijke stoffen voortgebracht, welke bij de stallen i.v.m. ontluchting naar buiten komen. Als technische oplossing van dit probleem verwacht men veel van luchtwassers. Echter onderzoek toont aan dat de luchtwassers maar voor een deel bepaalde schadelijke stoffen filteren zoals fijnstof. Als je in een bepaald gebied de bouw van (mega)stallen toestaat, dan zijn er problemen te verwachten.
En dan is er nog de bedreiging van ziekteverwekkers. Wij vrezen dat de Q koorts niet de laatste ziekte uitbraak zal zijn in de intensieve veehouderij. Met de verdergaande schaalvergroting zal het lastiger worden bepaalde ziekteverwekkers onder de duim te houden.

De SP Gemert-Bakel vindt dat er ten aanzien van de intensieve veehouderij de grenzen aan groei naar beneden bijgesteld moeten worden. Daarnaast roepen wij de gemeente Gemert-Bakel op zich lokaal en regionaal in te spannen voor het behoud van de familiebedrijven.

U bent hier