h

Verse regionale producten in een coöperatie

8 juli 2011

Verse regionale producten in een coöperatie

Op donderdag 30 juni 2011 organiseerde SP Gemert-Bakel in de Eendracht in Gemert de voorlichtingsavond om te komen tot een voedselcoöperatie. Het is een onderwerp, wat in onze regio bijzonder veel leeft, wat al bleek uit ruim veertig inschrijvingen voor deze avond. Er werd gesproken over een coöperatieve oplossing, waar boeren een beter alternatief krijgen voorgeschoteld voor de volgende stap in de ontwikkeling van hun boerenbedrijf. In deze coöperatie vindt er een afdekking plaats van de gehele keten van producent tot consument, zodat een eerlijke marge voor de deelnemer (duurzaam) mogelijk wordt. Tot nu was steeds de vermindering van de marges het argument om te moeten intensiveren. De SP Gemert-Bakel liet adhv een aantal presentaties zien dat er betere (duurzame) alternatieven zijn. Hoewel dit onderwerp speelt voor de gehele agrarische sector, is (via o.a. Megastallen) de varkenssector voor onze regio wel erg belangrijk. Vandaar deze avond de extra nadruk daarvoor.

Allereerst presenteerde Onno van Eijk, projectleider van WUR Livestock Research, hun concept van Varkansen. Hierin krijgen varkensboeren een groot aantal duurzame bouwstenen aangereikt, om te komen tot een concept, wat rekening houdt met de belangen van de vijf P's.
Elke P krijgt daarbij evenveel aandacht, te weten: People, Profit, Planet, Pigs en Pleasure.
Vervolgens liet Marijke Nooijen, varkenshouder, zien hoe je met het Varkansen concept kan komen tot een, door het ministerie bekroonde, oplossing in de vorm van het Varkenspension. Zij gaan binnenkort de bouw hiervan starten in de gemeente Erp. Zij en haar man hebben ook ambities richting een coöperatie.

Als je bezig gaat richting duurzaamheid, maak je hogere kosten. Om duurzaam geproduceerd voedsel voor de consument niet (of nauwelijks) duurder te maken, is een ander verdienmodel noodzakelijk. Vandaar het streven naar een coöperatie die in een korte keten van producent naar consument de deelnemers een eerlijk inkomen biedt.

Om te laten zien dat dit een, in de praktijk bewezen, concept is, was het na de pauze de beurt aan Gerard Titulaer, van de coöperatie Oregional in Nijmegen – Arnhem. Hij vertelde hoe zij, in een diameter van 50 km om Nijmegen, een voedselcoöperatie met een behoorlijke omvang hebben draaien. Zij laten zien dat duurzaam geproduceerd voedsel, door hun verwerkt en gedistribueerd, een compleet assortiment van producten en diensten biedt voor: zorginstellingen, horeca, cateraars, bedrijven, onderwijs en consumenten. Vervolgens werden er een groot aantal vragen op het sprekersforum afgevoerd, omdat zoveel informatie, bij de zaal natuurlijk extra inhoudelijke toelichting behoefde.

Na afloop hebben een twaalftal ondernemers zich bereid verklaard om een initiatiefgroep te vormen, om uiteindelijk te komen tot de gewenste voedselcoöperatie in Gemert-Bakel.
Ook de aanwezige ZLTO heeft in deze bijeenkomst al haar medewerking en steun aan de SP in dit traject toegezegd. Kort na de zomervakantie wordt de eerste bijeenkomst van de initiatiefgroep gepland. Kortom, een succesvolle afronding van een levendige avond.

Gemert, 2 juli 2011
Jaap Minnema

U bent hier