h

Gemeente, organiseer een info-avond over ‘shit-city’

14 april 2013

Gemeente, organiseer een info-avond over ‘shit-city’

“Het college van B&W heeft op 17 oktober 2012 de intentieverklaring voor een fabriek op Wolfsveld al getekend. Dat is nog voordat het initiatief in een openbare raadsvergadering is besproken. Opvallend! De SP vindt een mestvergistingsfabriek in Gemert-Bakel geen verrijking, maar een verarming voor de gemeente. Minder mest is beter.”

Deze tekst publiceerde de SP Gemert-Bakel op 26 oktober vorig jaar. Zie onze website. Inmiddels zijn we bijna een half jaar verder en nog steeds heeft de gemeente de inwoners van Gemert-Bakel niet in een openbare avond geïnformeerd over de mestplannen op Wolfsveld. Ook hebben de politieke partijen het onderwerp niet op de agenda van de raad gezet. Tot vorige week, 4 april. Onder druk van de inwoners van Gemert-Bakel en handtekeningen werden in de raad twee moties gepresenteerd en nog even aangehouden, op verzoek van wethouder Hoppezak.

Hij beloofde de raad op 11 april nader te informeren in een (besloten) B&W-informatiebijeenkomst. En daarna was er kennelijk een openbare opiniërende raadsvergadering over dit onderwerp. Ervaring leert dat zo’n opi-raadsvergadering zich niet leent voor discussie met insprekers over een heikel onderwerp. B&W zou de inwoners van Gemert-Bakel serieus moeten nemen en op korte termijn een info-avond moeten organiseren.
Nog in december 2012 zag wethouder Hoppezak geen rol voor de gemeenteraad bij de besluitvorming rond de mestfabriek op Wolfsveld. Hij zei dat in de Dompelaar in Elsendorp. Het Dorpsoverleg hield daar een informatieve vergadering en externen, zoals van de SP, waren welkom. Net als Hoppezak waren die avond nog meer mensen aanwezig die betrokken zijn bij wat genoemd wordt “De Peelhorst”. Dat is een mede door de provincie betaalde lobbyclub, die in de peelregio draagvlak moet zoeken voor zogenaamde duurzame landbouw. Dat draagvlak werd echter niet gezocht bij ondernemers en inwoners in Gemert, die juist dicht bij de locatie mestfabriek wonen. Op het verzoek om ook in Gemert een informatieavond te houden werd negatief gereageerd. “Die mensen kunnen toch ook naar Elsendorp komen, net als jullie,” was een van de reacties.

Het was daarop de Gemertse Stichting Mens Dier en Peel die de handschoen oppakte en via de info-avond bij Dientje de inwoners op 26 februari informeerde. En daar werd de zittende politiek door de inwoners aangesproken op haar verantwoordelijkheid.
Volgens B&W heeft de gemeente geen taak in de communicatie over de plannen voor de mestvergister bij Unidek. Dat is een inschattingsfout. B&W heeft met veel publicitaire tam-tam een handtekening gezet onder een overeenkomst met de initiatiefnemers. Daarmee heeft het college zichzelf tenminste een dubbele rol gegeven. Die van mede-gangmaker van het initiatief plus die van hoeder van het belang van de bevolking. Bijvoorbeeld als controleur van regels en wetten en verlener van vergunningen. Die laatste rol zou het zwaarste moeten wegen. En gelet op de onrust in de gemeente is het onverstandig om deze verantwoordelijkheid communicatief te laten liggen.

Ondertussen maakt de druk van de bevolking duidelijk welke fractie in de raad voor mestverwerking is en welke niet (zo). Regeringspartij Dorpspartij sluit zich op dit punt aan bij het CDA en niet bij de Realisten, zo blijkt uit hun gezamenlijke motie. Daarmee tekent zich een meerderheid af in de raad tegen biovergisting, maar voor “gewone” mestfabrieken. De SP Gemert-Bakel vindt mestverwerking onverstandig. Gemert-Bakel dreigt daarmee toch ‘shit-city’ te worden, zoals een protesterende inwoner het omschreef op de website van ‘Stop de mestfabriek’.

Brabant heeft bijna 6 miljoen varkens. Dat is wel genoeg. Zorg voor minder varkens, minder mest; denk in kringlopen. Sleep beesten en voedsel niet over de wereld en laat de shit hier niet in Gemert-Bakel en in de Peel achter. Techniek is niet de oplossing; wel een andere houding van ons, mensen.
Ons advies aan B&W is: bel maandag nog met De Eendracht en hou daar als gemeente nog deze maand een informatieavond over dit onderwerp. Waarvoor is door B&W getekend? Wat staat er in de (geheime?) notitie “Samen doen, samen groen”? Waarom die rol als gemeente? Wat betekent dat voor de toekomst (gezondheid en leefbaarheid) van vooral Handel en Gemert? Is mestverwerking sowieso gewenst in Gemert-Bakel?
En als B&W dit laat liggen, kan de raad de moties aanvullen en dit aan B&W opdragen.

U bent hier