h

‘Bonnetjes’ college Gemert-Bakel nog even niet op de website

5 juli 2013

‘Bonnetjes’ college Gemert-Bakel nog even niet op de website

Het Gemert-Bakelse college van Dorpspartij en Lokale Realisten zal niet op korte termijn persoonlijke declaraties op de gemeentelijke website plaatsen. Dat valt af te leiden uit een tussentijds antwoord van B&W op voorstellen van de SP Gemert-Bakel.

In het kader van betrouwbaar en transparant besturen heeft de SP het college voorgesteld de persoonlijke declaraties op de website te plaatsen. In Helmond gebeurt dat al. En Gemert-Bakel zegt na het integriteitsonderzoek BING juist werk te maken van vertrouwen en transparantie. Dus grijp je kans als college, zegt de SP Gemert-Bakel.
Verder heeft de SP Gemert-Bakel gevraagd om een overzicht van de ingediende declaraties van het college van B&W uit de periode 2006 – 2010 (CDA-PvdA-Dorpspartij).
Het college wil over deze twee verzoeken van de SP pas een besluit nemen nadat de gemeenteraad zich hierover heeft uitgesproken. De eerstvolgende raadsvergadering is in september. Daaraan voorafgaand vergadert het presidium van de raad. Het presidium gaat over wat de raad gaat behandelen (de agenda). Het college wacht de reactie van het presidium op de voorstellen van de SP af. Het presidium bestaat uit de fractievoorzitters M. Bankers (Lokale Realisten); H. Verkampen (CDA); W. Steeghs (Dorpspartij); J. Cronenburg (PvdA) en R. Faas (VVD). Voorzitter is burgemeester J. van Zomeren (PvdA), maar die heeft geen stemrecht.
Het tussentijds besluit van B&W over de “bonnetjesbrief” van de SP is niet opgenomen op de openbare besluitenlijst van B&W. Doorgaans gebruikt de pers deze lijst om de bevolking van Gemert-Bakel te informeren over de besluiten van B&W. Over transparant bestuur gesproken… Geen woorden, maar daden, wat de SP betreft.
In de brief aan B&W stelt de SP dat het resultaat van het onderzoek naar vertrouwen in het gemeentebestuur (“Bing”) van de gemeentelijke website is gehaald. De SP Gemert-Bakel heeft B&W voorgesteld om dit resultaat weer op de site te plaatsen. En dat in samenhang met de stukken die daarna zijn gemaakt. Dan kan de inwoner van Gemert-Bakel weten hoe het gaat rond integriteit in het gemeentehuis. Het college antwoordt de SP dat het opnieuw publiceren van het BING-rapport op de website een bevoegdheid is van de gemeenteraad.
Deze reactie houdt in dat het ook de gemeenteraad is geweest die het BING-onderzoek van de website heeft laten halen. “We zijn wel transparant, maar alleen als het ons uitkomt?” zou de vraag dan kunnen zijn. Of was het een vergissing?
Het argument dat men geen tijd heeft gehad om “de bonnetjes” te vinden gaat straks in september/oktober in ieder geval niet meer op. We kunnen het ons voorstellen dat de gemeente dit nu (toch) aan het uitzoeken is, al is het om van elkaar te weten wie wat gedeclareerd heeft en waarom. Ons belastinggeld. Onder andere van de verhoogde OZB. En de doorgevoerde kortingen in de zorg.

U bent hier