h

Jij betaalt eigenlijk voor de uitkering van twee werkende Gemertse wethouders

13 augustus 2014

Jij betaalt eigenlijk voor de uitkering van twee werkende Gemertse wethouders

Ooit het verhaal gehoord van de man die vrijwillig een dag minder in de week ging werken en toch vijf dagen kreeg uitbetaald? En dat ruim drie jaar lang? Welke werkgever is zo gek? Nou, hier is het verhaal. En het is er niet een, maar zelfs twee: de wethouders Bevers (Dorpspartij) en Hoppezak (Realisten). Naast een goed salaris voor vier dagen werken willen ze nog een volledige dag aan uitkering. Uit onze gemeentekas. Een zakelijke werkgever zou het niet bedenken, maar de gemeentekas wordt toch gevuld door de belastingbetaler van Gemert-Bakel… Jij dus.

Het zijn de jaren van bezuinigingen en belastingverhogingen in Gemert-Bakel. En wat doen de heren politici zelf…? De SP vindt dat de werkende wethouders af moeten zien van de uitkering, van het “gratis geld”. Er zijn in Gemert-Bakel mensen die dat geld harder kunnen gebruiken.

Gemert-Bakel is onnodig arm geworden en staat onder toezicht van de provincie. Na de uitslag van de raadsverkiezing (dit voorjaar) was het de vraag of het nieuwe college zelf het goede voorbeeld zou gaan geven. Of het college zelf het wat zuinig aan zou doen met het geld van de gemeenschap. Bijvoorbeeld door niet al te veel wethouders te benoemen. Of door parttime te gaan werken.

Bezuinigingen, maar toch duurder college

Toch kreeg Gemert-Bakel een duurder college in vergelijking met het vorige. Gemiddeld zouden de vier wethouders van CDA, Dorpspartij en Realisten voor 80 procent op de gemeentelijke loonlijst staan. Dat was een onnodige uitbreiding ten opzichte van het vorige college. Maar later bleek dat de kosten voor de bestuurders nog hoger zijn. Door dat te verzwijgen werden de inwoners van Gemert-Bakel op het verkeerde been gezet.

In de publiciteit rond het nieuwe college vertelden de politici niet dat dit college de Gemert-Bakelse gemeenschap naast de loonkosten nog veel meer geld kost. Want Bevers en Hoppezak willen naast hun vier dagen werk ook nog een dag uitkering. Daardoor hebben ze een wethouderssalaris van vijf dagen voor vier dagen werk. Gedurende ruim drie jaar. En die uitkering komt uit de zak met geld aan het Ridderplein. Die zak moeten wij  als inwoners bijvoorbeeld met een verhoogde OZB vullen.

Hoppezak en Bevers hadden niet gerekend op het Eindhovens Dagblad. Dat onthulde deze feiten in juni.

Bijna 6000 per maand

Financieel gezien is deze situatie helemaal niet nodig. Het brutosalaris van een voltijdswethouder in Gemert-Bakel is bijna 6000 euro per maand. Daar komt nog een onkostenvergoeding per maand bij. Een wethouder die 80 procent werkt heeft dus nog een mooi netto-salaris. Dat is nog hoger dan wat vele anderen bij een 100-procentbaan verdienen.

SP-kamerlid Ronald van Raak (nummer 3 op de SP-verkiezingslijst van 2012) vroeg na de publicatie in het Eindhovens Dagblad  aan minister Plasterk (PvdA) om actie te ondernemen. Maar Plasterk wil (nog) niets doen. Volgens Plasterk heeft de Tweede Kamer deze situatie vanaf 2001 zo gewild, voor deeltijdwethouders die daarvoor voltijds hebben gewerkt. Het is vooral bedoeld voor parttime wethouders die tussentijds moeten stoppen, aldus de minister aan Van Raak. Maar de Gemertse wethouders zijn niet gestopt. Ze werken nog gewoon.

Zelf uitleggen aan de kiezers

Het SP- Tweede Kamerlid laat het er niet bij zitten. “Dit is een van de mazen in de wet, hier is deze regeling nooit voor bedoeld,” laat hij ons weten. “ Ik zal de minister opnieuw vragen de wet aan te passen. Tot die tijd is het aan bestuurders zelf om deze keuze te maken. Dat is een politieke keuze, die wethouders ook zelf mogen uitleggen aan de kiezers. Ik heb een initiatiefwet gemaakt om het wachtgeld helemaal af te schaffen. Als politici vinden dat de WW goed genoeg is voor de mensen, dan is die zeker goed genoeg voor politici zelf.”

Gratis gemeentegeld

Ook de SP Gemert-Bakel vindt dat de twee wethouders iets uit te leggen hebben aan de inwoners van Gemert-Bakel. Voor de verkiezingsdag stonden ze volop in de krant, maar nu hoor je ze al weken niet. De SP Gemert-Bakel vindt dat de wethouders hun “gratis gemeentegeld” (de uitkering) zouden moeten terugstorten in de gemeentekas. Zodat dat geld bijvoorbeeld voor de Gemertse en Bakelse minima gebruikt kan worden.

Reacties

Goedemiddag ,

Ik heb met verbazing dit artikel wel meerdere keren overgelezen ,omdat ik niet kon geloven wat er stond.
Is dit nu eerlijk en oprecht van deze wethouders? Eerst de heer Verkampen waarbij alles door de vingers gezien wordt en nu deze twee.
Wij als burgers moeten steeds meer betalen (wat we niet kunnen)terwijl we toch (gewoon)werken met een normaal betaalde baan.Als ik deze bedragen zie staan kan ik wel janken ,ik heb Q koorts gekregen ben mijn baan kwijt en wil toch eerlijk blijven .Waar is de EERLIJKHEID van deze wethouders ze weten zelf toch ook wel dat dit niet kan en mag met zoveel armoede in Gemert-Bakel !!

het is triest dat het verschil tussen het ene en het andere beroep nog steeds zoveel uitmaakt wij moeten na een heel leven hard werken van een uitkering leven €900 per maand altijd goed verzekerd geweest en braaf gewerkt en overal aan betaald dat is de dank en daar moet je het mee doen blij dat we nog gezond genoeg zijn om vrijwilligers werk te doen maar zo'n bericht doet wel heel veel pijn

Reactie toevoegen

U bent hier