h

Vindt de gemeente ruim 21 miljoen, of gaat ze failliet?

28 september 2014

Vindt de gemeente ruim 21 miljoen, of gaat ze failliet?

De politiek in Gemert-Bakel lijkt zelf nog niet te willen geloven dat het is zoals het is. In de nadagen van de bestuursperiode Verkampen/Van Maasakkers heeft het bestuur er miljoenen doorgedraaid in het gemeentehuis, inclusief de aanleg van de golfbaan. In de vorige twee regeerperiodes van het CDA steeg de schuld van de gemeente van 70 miljoen in 2003 naar 180 miljoen in 2010. Bleef over een algemene reserve van minder dan 0 in 2010. Sinterklaas was er niks bij, maar de rekening (belastingen, golfbaan) ligt nu bij ons op tafel.

Nu staat de gemeente financieel onder toezicht van de provincie. En moet de gemeente van de provincie jaarlijks ergens 1,1 miljoen vandaan halen. Gedurende tien jaar tijd. Het CDA beloofde de kiezers dit jaar niettemin een verlaging van de OZB met 40 procent in vier jaar tijd. Maar hoe? De verkiezingen zijn voorbij en nu is de gemeente al op zoek naar ruim 21miljoen euro. Ook voor volgend jaar is er nog te weinig geld. De fracties in de gemeenteraad zijn deze maanden in overleg over hoe in december de gaten over 2015 gedicht moeten worden. Hoe zit het?

De gemeente heeft in ieder geval de neiging om ons inwoners gerust te stellen. Maar is dit terecht? Zo was er na het jaar 2013 nog 300 duizend euro over in de gemeenteportemonnee, aldus de gemeente. Tsja, maar om dat te bereiken moest er 2,2 miljoen ergens anders vandaan gehaald worden. Dus na plussen en minnen gaf het jaar 2013 feitelijk een tekort van ruim 1,9 miljoen.

Miljoenen in het rood

Waarom is de gemeente nu op zoek naar 21 miljoen euro? De gemeente moet wat “vlees op de botten” hebben om tegenvallers te kunnen opvangen. Zoals je thuis ook wat spaargeld moet hebben als de verwarming of de auto kapot gaat. Dat bedrag is voor de gemeente nu bepaald op 10 miljoen euro. Maar dat geld is er niet. Sterker nog, de algemene reserve van de gemeente staat bijna 11,4 miljoen in het rood. Daarom is de gemeenteraad op zoek naar ruim 21 miljoen euro. Terwijl de portemonnee van de gemeente jaarlijks gevuld moet zijn met ongeveer 69 miljoen. Dus in verhouding is er best veel tekort.

Niet gehouden aan afspraak

“Maar we hebben toch een zeer forse OZB-verhoging gehad” is dan misschien je reactie. Dat klopt. De gemeente heeft verschillende euro’s uit je portemonnee geklopt. Via een OZB-verhoging van 85 procent. Dat leverde 3,4 miljoen aan extra inkomsten op in 2013. Is met dat bedrag het tekort van de reserve van de gemeente verminderd? Nee, dat gek genoeg niet. Daar is slechts bijna 300 duizend euro vanaf gegaan. De gemeente heeft zich daarmee niet gehouden aan de afspraak met de provincie. En eigenlijk zijn ook de inwoners op het verkeerde been gezet. Die provincie zei in 2012 al dat het niet op tijd bezuinigen kan leiden tot een onbeheersbare situatie bij de gemeente.

Faillissement golfbaan dreigt

Niet alleen via de OZB, ook via de golfbaan komt het verleden als een boemerang terug naar het heden. De gemeente heeft onder regie van Verkampen 10.000.000 euro geïnvesteerd (10 miljoen!) in de golfbaan bij Milheeze. Daar kun je een kasteel voor kopen. En nu kan de golfbaan zijn verplichtingen naar de gemeente niet nakomen. Bijna een miljoen is als “oninbaar” voor de gemeente verklaard en er dreigt faillissement van de golfbaan. Bedenk eens wat we nu als Gemert-Bakel hadden kunnen doen zonder dit miljoenenavontuur. En dan is het nog maar goed dat we “ons” kasteel niet ook nog voor miljoenen gekocht hebben, zoals wel het plan was.

Toch wil de gemeente nog eens 1,6 miljoen in de golfbaan investeren. Dit voorstel bespreekt de gemeenteraad komende donderdag 2 oktober. De SP mag met jou hopen dat dit geld niet weggehaald wordt bij de zwaksten in Gemert-Bakel of leidt tot bezuinigingen op iets anders.

Gaat Gemert-Bakel failliet, wat is ons toekomstperspectief? In interne stukken zegt het gemeentebestuur dat de gemeente financieel “onder zware druk” staat. Formeel kan een gemeente kennelijk niet failliet gaan, maar feitelijk natuurlijk wel. Als je als gemeente je hand op moet houden bij Den Haag of Den Bosch, dan kun je dat vergelijken met een faillissement. Maar dat geld uit Den Bosch en Den Haag komt niet zomaar. Je zult eerst als gemeente al het nodige moeten doen.

Kortom, de erfenis van de Verkampenperiode bepaalt in sterke mate het nu en onze toekomst. We zullen voorlopig onnodig veel te veel belasting blijven betalen en moeten bezuinigen.

Reactie toevoegen

U bent hier