h

SP organiseert ‘huur te duur’- discussie voor huurders in Gemert-Bakel

6 april 2015

SP organiseert ‘huur te duur’- discussie voor huurders in Gemert-Bakel

Met SP- Tweede Kamerlid Sadet Karabulut

Onder het motto ‘huur te duur’ organiseert de SP Gemert-Bakel een discussie-avond voor huurders van sociale woningen in Gemert-Bakel. Spreekster is SP –Tweede Kamerlid Sadet Karabulut (39) uit Amsterdam. Uitgenodigd zijn ook vertegenwoordigers van: Stichting Huurdersbelang uit Gemert-Bakel; B&W van Gemert-Bakel en woningbouwstichting Goed Wonen.
De avond vindt plaats op maandag 13 april in ontmoetingscentrum In d’n Drietip, in de buurt van de Berglarenstraat in Gemert. Het adres van De Drietip is Nieuwe Biezen 13 5421LW (onderdeel appartementgebouw De Biezen).
De discussieavond is van 20.00 tot 22.00 uur. Vanaf 19.30 uur is de zaal geopend.
Per 1 juli van dit jaar zal de nieuwe huurverhoging ingaan. Huurders van Goed Wonen ontvangen eind deze maand een bericht over de verhoging die voor hen geldt. Dat is voor de derde keer op rij een verhoging. Deze is inkomensafhankelijk. In Nederland zijn de huren de afgelopen twee jaar al bijna 10 procent gestegen. Dat betekent dat huurders honderden euro’s per jaar meer huur betalen. En het aantal mensen met huurachterstand neemt toe.
Goed Wonen betaalt jaarlijks 2 miljoen aan Den Haag

Deze forse huurverhogingen zijn mogelijk gemaakt door het kabinet van VVD/PvdA. Het kabinet heeft met steun van D66, ChristenUnie en SGP besloten de verhuurders (zoals Goed Wonen) een soort belasting op te leggen. Dit om de kas in Den Haag te spekken, ten koste van de huurders. Deze belasting wordt de “verhuurderheffing” genoemd. Goed Wonen in Gemert-Bakel betaalt aan deze heffing twee miljoen euro per jaar. Dus twee miljoen aan inkomsten van Goed Wonen (o.a. huur) uit Gemert-Bakel verdwijnt ‘zomaar’ naar Den Haag. Daarnaast heeft Goed Wonen eenmalig 560 duizend euro moeten betalen ter compensatie van missers van andere woningbouwcorporaties. Ook is personeel van Goed Wonen ontslagen moeten worden, als gevolg van de heffing.
Veel verhuurders verhalen de heffing van ‘Den Haag’ op de huurders. Zoals ook Goed Wonen. De woningbouwstichting is dat overigens niet verplicht.
Iets doen

De SP is er van overtuigd dat huurders van sociale huurwoningen onnodig zwaar belast worden door de politieke besluiten van dit kabinet. Dan kun je passief blijven als huurders, of iets doen. De Stichting Huurdersbelang Gemert-Bakel heeft bijvoorbeeld keihard met Goed Wonen onderhandeld, om de huurverhoging dit jaar beperkt te houden. Dat resultaat merkt iedere huurder van Goed Wonen in positieve zin in zijn portemonnee.
Huren omlaag?

De SP wil nu een proteststem laten horen van de huurders, door hen te ondersteunen bij een mogelijke actie. De huren gaan nu jaarlijks omhoog, maar de vraag kan ook zijn: kunnen ze niet omlaag? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens de discussieavond In d’n Drietip. Huurders van sociale woningen die genoeg hebben van de huurverhogingen in Gemert-Bakel kunnen dit op maandag 13 april laten blijken door mee te doen aan de discussieavond.

Reacties

Goed, de SP Gemert Bakel neemt het initiatief.
Maakt u hiervan gebruik om een krachtige vuist te maken richting politiek? Samen sterkt en 100% sociaal. Ik ben voor!

Reactie toevoegen

U bent hier