1 juli nadert, huur weer te duur?
1 juli nadert, huur weer te duur?
GEMERT-BAKEL - De kalender tikt richting 1 juli. Die datum is voor sociale huurders om twee redenen belangrijk. Zo wordt vanaf die datum een hogere huur van hun bankrekening afgeschreven. En wie tegen de huurverhoging is, kan uiterlijk in juni nog bezwaar daartegen indienen.
Dankzij het kabinetsbeleid van VVD/PvdA wordt sociaal huren steeds duurder. De SP Gemert-Bakel organiseerde daarom in april een discussieavond over dit onderwerp. En de boodschap van SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut was duidelijk: het is verstandig als huurders de krachten bundelen om zich te verzetten tegen de buitensporige huurverhogingen van de laatste jaren.
Banken en de belastingbetaler
Voor sommige mensen is het crisistijd. Dit is onder andere het gevolg van de bekende bankencrisis. Normaal zijn banken private bedrijven, die geld verdienen aan ons als klant. Toen enkele banken in Nederland dreigden om te vallen was het ondernemersrisico echter plotseling niet meer voor de ondernemer. De banken hielden hun hand op bij Bos en Balkenende; de belastingbetaler was de klos en de overheid (wij) een stuk armer. Denk bijvoorbeeld aan ABN-Amro.
Ook het kabinet en het gemeentebestuur van Gemert-Bakel zitten in deze tijd financieel niet ruim in de jas. Daarom hebben ze maatregelen genomen om de situatie voor henzelf te verbeteren. En daarbij hebben ze indirect hun pijlen op de sociale huurders gericht. Zo voerde het kabinet de zogenoemde “Blokbelasting” in voor woningbouwcorporaties. Geld van sociale huurinstellingen vloeit zo naar de kas van minister Dijsselbloem. Corporatie Goed Wonen moet zo jaarlijks 2,1 miljoen ophoesten. En een kwart van die kosten berekent Goed Wonen door aan de huurders. Tel uit je verlies als huurder, door het kabinetsbeleid.
Verhoging WOZ ook voor Goed Wonen
Maar ook de gemeente knijpt de huurder uit, indirect. Gedeeltelijk bekend is het slechte financiële beleid van de gemeente Gemert-Bakel in het verleden. De gemeenteraad schreef zo’n 11 miljoen euro gemeenschapsgeld af en de WOZ-belasting werd bijna verdubbeld. Dat raakt de huurder niet, denk je dan. Toch is dat het geval, want Goed Wonen heeft vele woningen in eigendom en moet WOZ-belasting aan de gemeente betalen. Je kunt dus uitrekenen dat de WOZ –verhoging voor Goed Wonen een flinke financiële domper was en is. Goed Wonen (lees: de huurders van Gemert-Bakel) moet hierdoor jaarlijks bijna een half miljoen euro extra WOZ-belasting aan de gemeente betalen.
Met de “Blokbelasting” van het kabinet Rutte-Samson is dat samen jaarlijks 2,5 miljoen aan extra lasten voor Goed Wonen, de organisatie die moet staan voor de huurders van Gemert-Bakel.
De sterke bijt de sterke meestal niet – en dat was tijdens de discussieavond in april helaas ook te merken aan de vertegenwoordigers van de gemeente (wethouder Jan Bevers) en Goed Wonen (directeur Hans Vedder). Er kwamen tijdens de discussie feiten op tafel. En misschien ook een soort van medeleven met de huurders – maar geen visie of richting om de situatie van de huurders in Gemert-Bakel als groep materieel te gaan verbeteren.
Gemeente en Goed Wonen zouden bijvoorbeeld aan een plan kunnen werken om de zogenoemde Blokbelasting uit te schakelen. Om daarmee solidariteit te tonen met de huurders. Waardoor huren betaalbaar kunnen blijven. Uit de discussie kwam (nog) geen probleemoplossing voor huurders in Gemert-Bakel tot uiting. Maar misschien komt dat komend jaar. Misschien kunnen de huren in Gemert-Bakel een keer omlaag.
Een vuist maken
Om dat te bereiken zullen huurders gezamenlijk een vuist moeten maken. En de SP Gemert-Bakel wil dat dan ondersteunen. Inmiddels heeft een 15-tal huurders zich bij ons gemeld met vragen en/of opmerkingen over het huren. Een sociale partij als de SP Gemert-Bakel wil bij het zoeken naar oplossingen daadwerkelijk ondersteuning geven.
- Zie ook:
- Huren en huurontwikkeling
Reacties
Op de hierboven beschreven avond is er vanuit de huurders stevige reactie gegeven op het beleid van GW te veranderen. Toen Mhr Vedder zei 590 euro is te betalen voor een gemiddelde huur kwam er protest uit de zaal, want die huur is niet op te hoesten voor iemand onder de 23 jaar gezien het lage min. loon. Oplossing geen verkoop goedkope woningen en het niet bouwen van te dure woningen.
Huurders verenigt U want Huurdersbelang helpt U niet echt. De SP belt al weken. Ze hebben boter op hun hoofd. GW helpt vooral mensen die samen in een groot gebouw zitten en waarvan ze weten, dat die mensen zich verenigen. Het zijn vaker mensen met een hogere opleiding of met meer geld. Meestal zijn het mensen boven de 65 jaar. Z
Reactie toevoegen