h

Hoe serieus neemt de gemeente onze veiligheid?

11 juni 2015

Hoe serieus neemt de gemeente onze veiligheid?

Foto: SP Gemert-Bakel

GEMERT-BAKEL -Zondag 31 mei was een dag waarop de gemeente had kunnen laten zien dat zij de veiligheid van haar burgers serieus neemt. Al jaren wordt door actiegroepen gestreden tegen de aanwezigheid van Marcogas. Dit bedrijf aan de Bernhardstraat in Bakel houdt zich bezig met het verkopen en distribueren van propaan, butaan en industriële gassen en staat sinds medio 2011 op de lijst van meest gevaarlijke BRZO bedrijven in Nederland.

In Nederland vallen bedrijven met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen onder het Besluit risico's zware ongevallen (BRZO). Voor bedrijven die onder deze wet vallen, gelden strengere regels dan voor andere bedrijven.

Op 12 mei heeft de gemeente aan Marcogas een vergunning verleend voor het opschalen van 21 m³ naar 186.5 m³. Dat is een toename van bijna 900%

De locatie van dit bedrijf, op de rand van een woonwijk, tegenover het Jeugdhuis en te midden van sportvelden, is  onbegrijpelijk. De veiligheidsregio geeft in haar risicoanalyse aan wat er kan gebeuren nadat er is opgeschaald. Binnen een straal van 380 meter gaat men uit van 240 dodelijke slachtoffers, 2e en 3e-graads brandwonden en instortende gebouwen. Binnen een straal van 700 meter gaat men uit van gewonden, secundaire branden en instortende gebouwen en tot een straal van ruim 1000 meter (dit is bijna heel Bakel) zijn gewonden te verwachten. In de cirkel van 380 meter zitten o.a. de huisartsenprakrijk, basisschool De Kleine Kapitein, de Wilbertsdries en diverse sport- en verenigingsaccommodaties.

Gemeente komt niet met alternatieven

Welke gemeente is bereid zijn burgers aan zulke gevaren bloot te stellen en is niet bereid over alternatieven mee te denken? Tijdens een informatieavond in september 2014 begon wethouder Van Extel haar bijdrage aan de discussie met de stelling dat een verandering van locatie voor Marcogas niet bespreekbaar is. Het grote aantal zienswijzen dat is ingediend tegen de aanvraag voor opschaling zegt alles over de angst bij de omwonenden. Stap voor stap wordt door de gemeente in Bakel een situatie geschapen die vergelijkbaar is met die van S.E. Fireworks in Enschede. Waar dat toe geleid heeft is bekend.

De optimisten onder ons zullen nu zeggen dat de kans op een calamiteit erg klein is. Maar diezelfde optimisten kopen binnenkort misschien wel een staatslot. Want hoe klein de kans ook is, het kan zomaar gebeuren. Welke veiligheidsmatregelen er ook genomen worden, er blijft altijd een kans bestaan. Of zoals de veiligheidsregio in haar risicoanalyse schrijft De kans op deze scenario's kan klein zijn, echter het optreden van dit scenario wordt als reëel beschouwd”.

Gemeente neemt veiligheid bewoners niet serieus

Een van de adviezen van de veiligheidsregio is het invoeren van een parkeerverbod op de wegen rondom Marcogas. Dit is nodig om de hulpdiensten toegang te geven tot het rampgebied en voor het evacueren van overlevenden en gewonden. Tijdens de jaarlijkse vlooienmarkt op 1 juni was er een beperkt parkeerverbod dat door de bezoekers massaal genegeerd werd en door het bevoegd gezag niet werd gehandhaafd. De gemeente laat hier overduidelijk zien dat zij de veiligheid van bewoners en bezoekers niet serieus neemt, want ook nu liggen er al grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen opgeslagen.

Kunnen we in de omgeving van Marcogas eigenlijk nog wel activiteiten organiseren? De veiligheidsregio schrijft in haar risicoanalyse: “Derhalve dient het bevoegd gezag in overweging te nemen of zij deze personen blootstelt aan de risico's die zij, onbewust, lopen tijdens een bezoek aan het Jeugdhonk, de camping en aan de sportaccommodaties”.

Daarmee zegt ze onomwonden dat een gevaarlijk BRZO-bedrijf nabij woonhuizen en openbare voorzieningen niet verantwoord is. Dan kan er eigenlijk maar één oplossing zijn.

Verplaatsing  Marcogas

De SP-Gemert Bakel vindt dat de gemeente onze veiligheid nu eindelijk eens serieus moet nemen. Door de risico’s niet onder de mat te schuiven, zich niet te verschuilen achter kansberekeningen maar daadkrachtig moet gaan werken aan een verplaatsing van Marcogas naar een locatie op een veilige afstand van de dorpskernen.

Reactie toevoegen

U bent hier