h

Onafhankelijke cliëntondersteuner helpt ouderen bij WMO-vragen

22 juni 2015

Onafhankelijke cliëntondersteuner helpt ouderen bij WMO-vragen

Waarom een cliëntondersteuner?

Vanaf 1 januari 2015 is er de nieuwe Wet Maatschappelijk Ondersteuning (Wmo). In deze wet zijn  taken rondom zorg overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten. In deze wet staat dat iedereen die een beroep doet op de gemeente voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, hulpmiddelen, zorg of woningaanpassing, recht heeft op een onafhankelijke cliëntondersteuner. Ook de gemeente Gemert-Bakel en Peel 6.1 is verplicht om iedere burger, die een aanvraag doet te wijzen op de mogelijkheid om bijstand en hulp te krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner.

Wat doet de cliëntondersteuner?

De cliëntondersteuner komt voor uw belangen op wanneer u een WMO-aanvraag doet bij de gemeente Gemert-Bakel via Peel 6.1: hij begeleidt u bij de aanvraag, geeft toelichting op de regelgeving en de procedure. En hij is desgewenst aanwezig bij het gesprek met de gemeente. De cliënt ondersteuner controleert ook het verslag dat gemaakt moet worden van het onderzoekgesprek met de gemeente.

Voor wie is de cliëntondersteuner bedoeld?

Vooral ouderen zullen gebruik maken van de door de gezamenlijke ouderenbonden speciaal opgeleide cliëntondersteuner. Afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst tussen cliënt en cliëntondersteuner.

Enkele misverstanden over de WMO 2015

  1. Hoog inkomen of vermogen. Gemeenten mogen cliënten geen ondersteuning weigeren. Dus ook niet omdat cliënten een hoog inkomen of veel vermogen hebben. Gemeenten mogen wel  hogere eigen bijdragen vragen aan cliënten met meer inkomen of vermogen. Maar nooit hoger dan de eigen bijdrage volgens uitvoeringsbesluit Wmo.
  2. De Wmo 2015 stelt hulp door kinderen, vrienden of buren niet verplicht. Ze zijn dus nooit verplicht om te helpen.
  3. De Wmo 2015 biedt rechtszekerheid voor cliënten en beschermt hen tegen willekeur van gemeenten. Dat wil zeggen als u om hulp vraagt moet de gemeente een onderzoek doen naar de persoonlijke situatie van de cliënt. Een gratis cliëntondersteuner kan de cliënt helpen in dit gesprek. Een dorpsondersteuner heeft niet de geschikte opleiding en bevoegdheid om een cliënt deskundig te begeleiden bij dit gesprek met de gemeente.
  4. Ook als, zogenaamd, het geld op is bij de gemeente, moet er ondersteuning gegeven worden.
  5. Gemeenten moeten passende ondersteuning (bv. gespecialiseerde dagbesteding) bieden aan mensen als ze niet zelf of met hulp van hun netwerk kunnen meedoen of zelfredzaam kunnen zijn.

De SP Gemert-Bakel wil graag van u weten  als er problemen zijn met de cliëntondersteuning, korting op de huishoudelijke hulp, enz. Mogelijk organiseren we een voorlichtingsavond over dit onderwerp en informeren wij u dan over uw rechten en de plichten die de gemeente heeft volgens de wet.

Vragen?

Hebt u vragen over bovenstaande, neem dan contact op met SP- Gemert-Bakel:

e-mail adres: gemert-bakel@sp.nl
telefoon: 06 37290561

Reactie toevoegen

U bent hier