h

Rijtjeshuizen en auto’s in kloostertuin. Politiek maakt uniek stukje Gemert-centrum kapot

15 juni 2015

Rijtjeshuizen en auto’s in kloostertuin. Politiek maakt uniek stukje Gemert-centrum kapot

Foto: SP

GEMERT – Bij de gemeente nemen ze wel eens onverstandige beslissingen. Financieel (denk aan je te hoge WOZ-aanslag) bijvoorbeeld, over de golfbaan, Marcogas… De nieuwste dwaling dient zich op 9 juli onder aanvoering van CDA en Dorpspartij (= meerderheid in de raad) aan. Dan bepaalt de gemeenteraad de toekomst van een stukje uniek centrum in Gemert; het voormalig Nazarethcomplex, met gebouwen en kloostertuin.

Het voorstel van B&W over Nazareth maakt dat stukje uniek centrum in Gemert kapot. En dat is   vooral geregeld in de politieke achterkamertjes.

Mooi contrast

Wie op vakantie is, gaat wel eens naar een kasteel of een klooster. Vaak tref je daarbij een tuin aan. Die tuin is dan een mooi contrast met het grote stenen gebouw dat erbij hoort. De tuin geeft ruimte, rust en kleur. Het voegt veel toe aan je eigen beleving van de omgeving en aan de totale omgeving zelf.

Op vakantie zien we dit wel, maar in ons eigen vertrouwde dorp kennelijk niet. De politiek tenminste niet. Terwijl je bijvoorbeeld ook op een luchtfoto van Gemert kunt zien dat het Nazareth-complex een (groene) unieke parel in het centrum van Gemert is. Die parel kan nog sterker gemaakt worden, ook al heeft de gemeente de tuin sinds de aankoop in 2000 wat verwaarloosd.

Voor volgende generaties

Het is goed dat het geheel nu volgens het bestemmingsplan van 2012 “maatschappelijk”  als bestemming heeft. Huizen, horeca en kantoren mogen er niet gebouwd worden. Een toegankelijke, opgeknapte tuin met een deels nieuwe bestemming van het kloostergebouw zou het centrum van Gemert uniek maken. Voor volgende generaties Gemertenaren en mogelijke toeristen.

Natuurlijk zijn er mensen die bij vierkante meters in een centrumgebied allereerst aan “geld maken” denken. De bestuurders van het dorp zouden dan als rentmeesters meer voor het algemeen belang en de lange termijn moeten kiezen. Vaak is het in deze tijd moeilijker om weinig te doen (weinig bebouwen), dan veel te doen (bouwen – zo veel mogelijk ). Daar is wel durf voor nodig.  Maar nee, in Gemert-Bakel komt de politiek met het volgende idee: rijtjeshuizen en auto’s in een kloostertuin in het centrum.

Nazarethschool

De toekomst van het authentieke schoolgebouw in het complex laat de politiek ongewis. Vreemd en naar de bevolking toe moeilijk uit te leggen.

Kortom, de politiek ruilt op 9 juli een uniek onderdeel van Gemert-centrum in voor rijtjeshuizen met auto’s en een plantsoentje. En die heb je overal. Het is dus een politieke dwaling. Een misleidend plaatje van de gemeente van de nieuwe situatie met zogenaamd allemaal gazons in de achtertuinen (wat toevallig) moet de geesten rijp maken voor de verkeerde beslissing.

Inwoners niet actief betrokken

Het nieuwe bestemmingsplan voor Nazareth dat bebouwing van de tuin met huizen mogelijk moet maken staat sinds 2013 op de rit. “In dit geval is de mogelijkheid tot inspraak niet geboden,” staat netjes in het plan. Inwoners van Gemert zijn als groep dus bewust niet actief bij het onderwerp betrokken door  de gemeente.  Wel was er een klankbordgroep ingesteld, die kennelijk nooit serieus genomen is door de gemeente. Je verwacht dan nog dat een historische vereniging  opstaat voor behoud van het kloostercomplex. Geen historische club heeft echter bezwaar ingediend bij de gemeente tegen het bestemmingsplan dat bebouwing van de kloostertuin mogelijk maakt.

Achterkamertjes

Dorpspartij en CDA kozen in februari 2014 in de raad al voor bebouwing van de tuin en daarmee het opheffen van het karakter van het complex.  Vervolgens was er al in 2014 een gezamenlijk bouwplan van twee aannemers, aldus B&W. Tevergeefs pleitte onder andere de SP begin dit jaar voor een openbare discussie daarover in Gemert-Bakel. Nu het kennelijk in de achterkamertjes is “geregeld” en de handtekeningen zijn gezet, wordt behandeling  in de raadscommissies en de raad zelf een formaliteit. Over een paar jaar leidt de VVV iemand rond bij het Binderseind:”Je ziet het niet meer, maar hier was vroeger een bijzonder geheel met klooster en tuin. Die beleving is helaas helemaal weg, dankzij de gemeenteraad van 2015.”

Reacties

5 woonlagen in de oude school ? Respect voor het gebouw en culturele waarde ? Privatisering van het gehele complex met wollige misselijkmakende reclamepraat.

Reactie toevoegen

U bent hier