h

En de kinderen...?

6 juli 2015

En de kinderen...?

Foto: SP

“En de kinderen…?” Zou iemand in het gemeentehuis dit ooit gevraagd hebben tijdens  vergaderingen over de toekomst van “Nazareth”?  Opnieuw dreigt een belangrijke speelplek in Gemert-Bakel te verdwijnen: die in de kloostertuin van Nazareth. Het veldje met goals in de hoek van de kloostertuin is van groot belang voor kinderen van  de naastgelegen Petrus Dondersschool en basisschool Het Venster.

Ook op die plek wil de gemeente huizen laten bouwen. De SP Gemert-Bakel roept de  gemeenteraad op om  de speelruimte voor de kinderen van de naastgelegen scholen te handhaven, zoals is beloofd.  Dit kan hij doen door dit speelgebied vast te leggen in het bestemmingsplan voor de kloostertuin.

Ook belangrijk

In de onderhandelingen met  de twee kopers van “Nazareth” heeft B&W veel “weggegeven” wat geen geld oplevert. Daarmee gaat het college te snel voorbij aan andere dingen die ook belangrijk zijn. Zo mag 70 procent van de tuin bebouwd worden; de tuin wordt een wijk met rijtjeshuizen en auto’s. De graven van de kloosterzusters worden geruimd. De muur om de graven geldt niet meer als monumentaal en wordt gesloopt.  De kunstenaars in de voormalige school moeten het straks maar uitzoeken  met de nieuwe eigenaars. En de speelruimte voor de kinderen van de scholen wordt bebouwd met huizen.  Kortom, de lokale overheid trekt zich terug van het maatschappelijk belang en laat de markt zijn werk doen. 

De “speelruimte kloostertuin” voor de scholen, direct naast de begraafplaats van de zusters. Beide verdwijnen.
Foto: SP

De begraafplaats van de zusters,direct naast de “speelruimte kloostertuin” voor de scholen. Beide verdwijnen.

Schamen

Als gemeentebestuur zou je je toch moeten schamen als twee directieleden (Petrus Dondersschool  en Het Venster) in een commissievergadering de  bestaande speelruimte voor hun kinderen moeten verdedigen? Terwijl die speelruimte 19 jaar geleden al gegarandeerd is door de gemeente, aldus de twee scholen.

Sinds jaar en dag is daar in de Churchilllaan een voetbalveldje – ook voor de jeugd van de wijk Berglaren. Wie van de niet meer zo jonge mensen herinnert zich het voetbalveldje  naast de Petrus Dondersschool?  Dat veldje moest wijken voor de bouw van het Venster. De gemeente beloofde de scholen een alternatief; speelruimte bij het gebouw  Marienburg en in de kloostertuin. In de kloostertuin kwam die speelruimte er, inclusief goals.  Bij de scholen is hiervoor in de kloostermuur een speciale toegang naar de kloostertuin. De directeur van Het Venster zat voor behoud van deze speelplek  15 vergaderavonden in de klankbordgroep-Nazareth, tevergeefs.

Speelplek voor zorgkinderen

De directeur van de Petrus Dondersschool maakte de politici duidelijk hoe belangrijk de speelplek van Nazareth voor de kinderen is. Ze spelen er dagelijks. Op de Dondersschool zitten kinderen die extra zorg nodig hebben. Die in kleine groepjes spelen. En daar is dat deel van de kloostertuin bij uitstek geschikt voor. Ook bij speciale gelegenheden wordt dit deel van de tuin door de school gebruikt. En zo zou de gehele tuin een maatschappelijke functie moeten hebben. Het is toch “krom” als een sponsor van de lokale voetbalvereniging juist dit voetbalveldje voor (zorg)kinderen gaat volbouwen?

Nu heeft de gemeente (B&W) dit jaar al eerder speeltoestellen uit wijken zomaar weggehaald. Na terecht protest van omwonenden  gaat de gemeenteraad dit nu corrigeren. En dat in dezelfde vergadering waarin ook “Nazareth”aan de orde komt; komende donderdag 9 juli. Zeven speelplekken herstellen en tegelijk de (zorg)kinderen van de twee scholen en de Berglaren in de kou laten staan is niet te rijmen.

Opnieuw onderhandelen

De SP Gemert-Bakel  roept de raadsfracties daarom op om de “speelruimte kloostertuin”  via het bestemmingsplan te garanderen.  Handhaaf de bestemming “maatschappelijk” in ieder geval in een grote hoek van de kloostertuin, bij de scholen. Zodat het niet mogelijk is om daar huizen te bouwen. Net als nu zou de ruimte groot genoeg moeten zijn voor een trapveldje. Dat is een meerwaarde voor generaties (zorg)kinderen, voor de wijk en voor ons dorp. Als B&W daarvoor opnieuw naar de onderhandelingstafel moeten, dan zij dat zo; til het over de zomer.

Wie “Nazareth” zo veel mogelijk wil versterken kan nog steeds de petitie tekenen op petities.nl

We eindigen dit stukje met de woorden van een van de insprekers tijdens de commissievergadering, van Stichting Schoorswinkel en Omgeving:

Nazareth, o Nazareth had je maar een golfbaan,

dan stak men zo dik 10 miljoen in jouw bedreigd bestaan.

Reactie toevoegen

U bent hier