h

Waarom niet alle keukentafelgesprekken opnieuw?

31 juli 2016

Waarom niet alle keukentafelgesprekken opnieuw?

In de laatste vergadering van de gemeenteraad voor de zomervakantie stond de jaarrekening van 2015 centraal. Met name de 3.5 milj. euro die over zijn in 2015.

In een eerder artikel betoogde de SP Gemert-Bakel om het volledige bedrag van € 2,4 milj., dat over is binnen het sociaal domein, te reserveren en oormerken voor het sociaal domein. Dit o.a. omdat er in de toekomst de nodige tegenvallers te verwachten zijn. Helaas ging de raad hier niet op in. 1,9 Milj. euro is dan wel gereserveerd, maar omdat het niet geoormerkt is, kan het over enige tijd ook voor andere doelen gebruikt worden.

Tijdens de raadsvergadering dienden enkele partijen, waaronder de PvdA, een motie in om de wethouder te sommeren de keukentafelgesprekken opnieuw te houden, zoals in Amsterdam ook gedaan wordt. De wethouder vond dit een sympathieke, maar onnodige motie. Hij had in de commissievergadering n.l. al toegezegd met voorstellen te komen hoe anders en beter te kunnen spreken met mensen thuis.

Gesprekken

Dit laatste is zonder meer een noodzakelijkheid, is ons als SP gebleken uit verschillende gesprekken met mensen die huishoudelijke hulp krijgen. Uit onze persoonlijke benadering blijkt dat de ‘keukentafelgesprekken’ nauwelijks een gesprek genoemd kunnen worden.

Er schortte van alles aan. Het kwam regelmatig voor dat er iemand op bezoek kwam met de simpele mededeling hoeveel er nog aan uren overbleef. De behoefte van mensen werden niet of maar heel beperkt gepeild en de mensen bleven met een kater achter. Te vaak waren er geen cliëntondersteuners bij en mensen werden er niet op gewezen dat ze er recht op hebben. En als er al een zoon of dochter bij was dan kon die vaak weinig inbrengen, want was niet op de hoogte van de regelgeving.

De persoon die de gesprekken hield, was vaak iemand van de zorgverlener zelf en niet van de gemeente. De mensen, die heel afhankelijk zijn van de hulp vanwege hun lichamelijke beperkingen, kregen aan het einde van het ‘gesprekje’ een overzicht voorgelegd met het nieuwe aantal uren. Ze moesten daar dan een handtekening onder zetten. Niks officiële beschikking van de gemeente.

Ons is ook gebleken dat veel mensen geen bezwaar indienen, omdat ze dit moeilijk vinden. Ze willen al die sores niet. M.n. oudere mensen willen/kunnen die strijd niet meer aangaan en accepteren maar wat door de gemeente opgelegd wordt.

Daarom is het gemakkelijk om vanuit de ivoren toren van het gemeentehuis te beweren dat er weinig problemen zijn.

Wat dan wel?

De SP Gemert-Bakel pleit er daarom opnieuw voor om zonder mankeren alle keukentafelgesprekken opnieuw te houden op initiatief van de gemeente. Nu met een cliëntondersteuner erbij, die van wanten weet, en echt kan helpen. Het gesprek moet gehouden worden door een deskundig en formeel juiste persoon. Die moet naar mensen kunnen luisteren. Het gaat uiteindelijk om mensen en de noden van mensen. Dat moet uitgangspunt en leidraad zijn. En het geld is er!

Reactie toevoegen

U bent hier