h

Wordt Muizenhol misschien toch een geitenhol?

12 april 2017

Wordt Muizenhol misschien toch een geitenhol?

Eerst een compliment aan de gemeente. Op 2 december 2016 stuurde de SP-afd. Gemert-Bakel een brief met een aantal vragen aan B&W over het houden van geiten. Op 28 maart j.l. kregen we antwoord van de gemeente, waarvan akte. Heeft het publiekelijk aankaarten via het Gemerts Nieuwsblad van het feit dat antwoord uitbleef toch geholpen?

Teleurstellend voor de lokale SP is te bemerken dat we niet gelijk behandeld worden als andere politieke partijen. Binnenkort is er de uitslag van het GGD-onderzoek over ‘Geitenhouderijen en gezondheid’. Dit omdat mensen bij Muizenhol en Grotelseheide erg verontrust zijn over toekomstige geitenhouderijen in hun buurt.

De GGD heeft in opdracht van de gemeente een onderzoek gedaan en een rapport opgesteld dat met de omgeving en met raadsleden uit Gemert- Bakel en Helmond besproken wordt. Helaas zijn wij bij deze bijeenkomst niet uitgenodigd, terwijl het onderwerp ‘Intensieve veehouderij en menselijke gezondheid’ ons zeer na aan het hart ligt.

Op bezoek bij betrokkenen

De SP werd uitgenodigd door buurtbewoners om te komen kijken naar de situatie van een geitenhouderij, de omstandigheden van buurtbewoners en om te luisteren naar de ervaringen van de betrokkenen. We hebben hiervan dankbaar gebruik gemaakt en zijn wel enigszins geschrokken.

Zo hoorden we dat een stal groter gebouwd was dan de vergunning toestond en later gelegaliseerd is en werden illegale geiten gedoogd. Mensen hebben veel overlast van geur, vliegen en fijnstof. Zelfs zo erg dat familie en vrienden vaak na een kort bezoekje in de zomermaanden snel weer vertrokken. Ook zagen we dat betreffende geitenhouder mest niet opsloeg zoals dat wettelijk verplicht is en dat de balen met voedsel torenhoog zijn. Mensen die de Q-koorts hebben gekregen en daar nog altijd niet van genezen zijn. Onverkoopbare huizen. Het ene probleem na het andere.

Kortom veel overlast, terwijl de geitenhouder zelf midden in de bebouwde kom woont en nergens last van heeft.

Hoe wordt er in de toekomst met de problemen omgegaan?

Gelukkig heeft de gemeente Gemert-Bakel een vergunningenstop afgekondigd totdat duidelijk is wat de gevolgen van het houden van geiten betekent voor de mensen en de omgeving. Als bij Muizenhol een nieuwe geitenstal gebouwd gaat worden, heeft dat gevolgen voor de kern Bakel, Dierdonk, de Kanthoeve, maar zeker ook voor voorbijgangers (denk aan stank en vliegen en incidenteel kans op Q-koorts).

De problemen die bovenstaand aangehaald zijn, zijn feiten en niet alleen maar belevingen van mensen. Zullen al deze feiten op hun waarde worden ingeschat en nieuwe vergunningen niet meer afgegeven worden? Durft de gemeente Gemert-Bakel hierin een voortrekkersrol te nemen net als de wethouder uit Bladel dat deed?

De SP Gemert-Bakel is voor familiebedrijven, diervriendelijk, biologisch verantwoord, kleinschalig, etc. We zijn tegen bio-industrie en tegen gevaren voor de volksgezondheid als gevolg van intensieve veehouderij. En natuurlijk zijn we tegen de enorme overlast van de stank, want als je hier rondfietst, ben je genoodzaakt een gasmasker op te zetten.

Er ligt een grote uitdaging voor het gemeentebestuur en de gemeenteraad.

Reactie toevoegen

U bent hier