h

SP-CAFÉ OVER INTENSIEVE VEEHOUDERIJ EN GEZONDHEID

15 november 2017

SP-CAFÉ OVER INTENSIEVE VEEHOUDERIJ EN GEZONDHEID

Op maandag 20 november 2017 organiseert de SP Gemert-Bakel een SP-café bijeenkomst. Het onderwerp dat besproken wordt, is samen praten over vragen en oplossingen in kader intensieve veehouderij en volksgezondheid.

Zoals iedereen weet vormt de huidige ontwikkeling van de intensieve veehouderij een niet meer weg te denken risico voor de volksgezondheid in Nederland en vooral in Oost-Brabant en dus ook in Gemert-Bakel. De talloze uitbreidingen van individuele veehouderijen die gemeenten elk voor zich zijn blijven vergunnen, hebben tezamen geresulteerd in een enorme intensivering en schaalvergroting binnen de plattelandsregio’s in Zuid- en Oost-Nederland, waar de intensieve veehouderij zich van de wetgever moest concentreren.

Zoals we bijna dagelijks in de krant kunnen lezen heerst er op het platteland onrust en ongenoegen. Mensen die in de buurt van veebedrijven wonen, ondervinden vaak overlast en maken zich zorgen over de invloed ervan op hun gezondheid en het leefklimaat. De veehouder ervaart ook problemen om een gezonde en duurzame bedrijfsvoering uit te voeren.

Waar ligt er een oplossing? Waar liggen de verantwoordelijkheden?

De individuele boer wordt nogal eens aangewezen als schuldige, als het gaat om gezondheidsrisico’s en andere vragen rondom de veehouderij. De SP Gemert-Bakel wijst geen schuldigen aan, maar wil  samen met de inwoners en de ondernemers gaan werken aan daadwerkelijke oplossingen. De SP Gemert-Bakel benadrukt dat alle betrokkenen bij de veehouderij (bank, boer, adviseur, dierenarts, diervoederleverancier etc.), de hele keten van dier tot winkel, de verantwoordelijke overheden (landelijk, provinciaal en lokaal (gemeente)) en niet te vergeten de consument, die goedkoop vlees wil, een aandeel hebben in de ontstane situatie. De SP Gemert-Bakel wil samen met de inwoners van Gemert-Bakel en de ondernemers gaan werken aan een oplossing middels een duet en niet middels een duel.

Daarom organiseert de SP Gemert-Bakel een bijeenkomst om echt met elkaar in gesprek te gaan en samen te zoeken naar handreikingen voor een oplossing rond vragen over intensieve veehouderij en gezondheid in onze gemeente.

De SP Gemert-Bakel organiseert hiervoor een SP café bijeenkomst op maandag 20 november 2017. De sprekers die een inleidend praatje houden rond het onderwerp intensieve veehouderij en humane gezondheid zijn vertegenwoordigers van de burgers, de boeren en de politiek.

De avond wordt gegeven in Zaal De Zwaan, Dorpsstraat 22, 5761 BN te Bakel. De zaal gaat open om 18.30 uur en de opening van de avond is om 19.00 uur.
Het programma bestaat uit twee delen: Voor de pauze komen drie sprekers aan bod en na de pauze zal een panel naar aanleiding van stellingen vragen vanuit de zaal beantwoorden en eventuele oplossingen aanhoren.

De SP Gemert-Bakel stelt zich open voor vragen van betrokkenen en nieuwe ideeën voor oplossingen rond het onderwerp intensieve veehouderij en gezondheid.
Deze uitnodiging is open voor alle inwoners van Gemert-Bakel. De avond begint om 19.00 uur en zal eindigen om 22.00 uur.
In het bijzonder zijn natuurlijk onze eigen SP leden van harte welkom. De koffie staat klaar.

Reactie toevoegen

U bent hier