h

DE SP OVER DE KASTEELPLANNEN - Deel 1

14 maart 2018

DE SP OVER DE KASTEELPLANNEN - Deel 1

Foto: Adri van Daal

De gemeenteraadsverkiezingen naderen rap en één van de belangrijke onderwerpen zal zijn wat de politieke partijen denken over de plannen met het kasteel. Zoals altijd geldt voor de SP dat zulke plannen van waarde moeten zijn voor álle Gemertenaren en niet alleen voor een elite die de dure appartementen kunnen betalen en zich kasteelheer wanen of de gasten die de dure restaurants of koffiehuizen binnen de gracht gaan bezoeken.

Omdat er ook bij vorige plannen al eerder werd gesproken over “het offer” (bebouwing van de prachtige omgeving) dat wij als Gemertenaren moesten brengen om de kasteelpoorten open te houden voor het publiek en dus de tuin als geliefd wandelgebied mochten gebruiken, bekijken wij ook “het verborgen offer” in de jongste plannen van BL huisvesting, de potentiële koper.

Op de eerste plaats is de SP blij dat er een koper gevonden is, maar BL huisvesting, samen met The Attention Group uit Utrecht, is niet de enige kandidaat. Zoals eerder naar buiten kwam zijn er nog twee serieuze kandidaten, waaronder VB2 Vastgoed uit Oirschot.

BL huisvesting (projectontwikkelaar) en The Attention Group uit Utrecht willen samen het kasteel exploiteren door middel van het realiseren van woonruimte binnen en buiten het kasteel en door horeca en expositieruimte. Dat appartementen en horeca binnen de kasteelmuren komen is begrijpelijk , maar alle nieuwbouw daarbuiten is omstreden, zoals al blijkt uit de reacties van Heemkundekring en Stichting Schoorswinkel.

De SP sluit zich bij hun kritiek aan en wel om de volgende redenen.

Een goede gemeenteraad luistert naar wat de bevolking belangrijk vindt en dat is niet het volbouwen van de velden rondom het kasteel. Dat is ook gebleken uit de vele bezwaarschriften (meer dan 1500) die bij een van de vorige plannen naar buiten kwam. Duidelijk werd toen dat de Gemertenaren erg gesteld zijn op dit geweldig mooie wandelgebied, uniek gelegen, vlakbij het centrum. Zo’n rustige omgeving wordt steeds zeldzamer ook in Gemert , omdat in rap tempo de vele open ruimten in het centrum vol worden gebouwd.

Het lijkt  niet toevallig dat de bouwplannen buiten de grachten precies aan twee kanten (Schoorswinkel en De Haag) van de landerijen eromheen gesitueerd zijn: zo wordt de wei en het “evenemententerrein” tegenover het poortgebouw in de klem genomen. Een volgende stap zou wel eens  het compleet volbouwen van de wei achter het kasteel kunnen zijn.  Dit was in een flits te zien tijdens de presentatie toen die wei al werd aangeduid met de letter C: dus bebouwen . Een dergelijke aantasting van dit monumentaal landschap achter het kasteel getuigt van absolute minachting van het kostbaar cultureel erfgoed van Gemert.  Zowel de gemeentelijke Monumentencommissie als ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben al vaak aangegeven grote bezwaren te hebben bij nieuwbouw op de landerijen buiten de grachten. Zij vrezen een verdere verstening van dit monumentale landschap. Op voorhand zijn zij tegen, tenzij met een samenhangend totaalplan de noodzaak van nieuwbouw wordt aangetoond. In het huidige plan is deze noodzaak niet aangetoond.

Over de verdere bouwkundige plannen en hoe het anders kan kunt u lezen in deel 2.

Reactie toevoegen

U bent hier