h

DE SP OVER DE KASTEELPLANNEN Deel 2

19 april 2018

DE SP OVER DE KASTEELPLANNEN Deel 2

 

Gebrek aan respect.

De huidige kandidaat kopers (het is pas echt verkocht als de stukken bij de notaris zijn gepasseerd in de zomer) tonen weinig respect voor diverse Gemertse instellingen.

Zonder overleg de mooie tuinen van Velt willen vernietigen; zonder overleg de Heemkundekring tentoonstellingen in de Donjon opleggen;  zonder overleg de complete Eendracht naar het kasteel verhuizen. Dit geeft aan dat de invulling van het kasteel nog lang niet beklonken is en van bovenaf aangestuurd wordt. Daar is de SP geen voorstander van.

De bouwkundige aanpassingen van het kasteel zelf:

Afbraak refter en kapel: prima, bruggetje  vanuit het Ridderplein naar het binnenplein: prima. Maar…….: een parkeergarage-ingang zichtbaar vanaf het Ridderplein en het binnenplein? Afschuwelijk. Balkons aan de buitenkant van het kasteel geplakt net als een glazen uitbouw  aan de kant van het Ridderplein?  Afschuwelijk. Beide zijn absoluut niet historisch verantwoord. Een Oranjerie twee verdiepingen hoog en zo groot als het halve voetbalveld in het park? Met ook weer parkeerplekken eromheen of eronder en een eigen toegangsbrug? Dat zal de sfeer voor de wandelaars totaal verpesten. Vleugels bouwen aan het poortgebouw zal het zicht op het park ernstig aantasten en ook de monumentale bomen daarachter zullen niet veilig zijn.

Kan het ook anders?  Jazeker!

De Gemertse SP-afdeling was een paar maanden geleden aangenaam verrast over de plannen van een andere kandidaat-koper, die tegen een behoorlijk bedrag het kasteel van de paters wil kopen ZONDER te gaan bouwen in het mooie gebied rondom het kasteel. Ja, ook zo weinig mogelijk nieuwbouw binnen de grachten.

En de invulling van het kasteel door VB2 Vastgoed uit Oirschot ziet er veelbelovend uit: zorgappartementen voor ouderen, een restaurant, trouwzaal in de Donjon, Bed& Breakfast in het poortgebouw, afbreken van de refter en daarvoor in de plaats een wandelbrug naar het Ridderplein en het park blijf open voor het publiek. Ook een heel groot voordeel: maar één eigenaar die verantwoordelijk is voor het geheel.

De paters kunnen door de keuze voor het mooie en sociale plan van VB2 Vastgoed uit Oirschot een heleboel tramalant voorkomen, want bij de grootschalige nieuwbouw in het kasteelplan van BL Huisvesting zullen weer veel bezwaarmakers opstaan. Dit zal natuurlijk de ontwikkeling ernstig vertragen. Het is niet terecht die bezwaarmakers eenzijdig de schuld te geven van die vertraging, want de schuld ligt bij diegenen die hardleers zijn in het najagen van het grote geld ten koste van  de historische en maatschappelijke waarden ons Kasteel

Tenslotte is er voor een financieel gat tussen koper en verkoper ook een oplossing te vinden als alle neuzen dezelfde kant uit staan. De Provincie heeft al eerder laten blijken  een miljoenen pot klaar te hebben staan om te investeren in het Gemerts kasteel via hun “Erfgoedfabriek”.

De paters gaven eerder aan niet alleen voor het grote geld te gaan. BL huisvesting en The Attention Group gaat het maar om één ding: zoveel mogelijk geld uit het Kasteel en de omgeving halen zonder acht te slaan op de historische waarden en de betekenis voor heel veel Gemertenaren.  Jammer. Jammer. Jammer.

 Jan Timmers

Reactie toevoegen

U bent hier