h

Over Grote “Ergernissen”

3 oktober 2019

Over Grote “Ergernissen”

Natuurlijk, hondenpoep is vervelend. En losliggende tegels en hobbels in fietspaden zijn ook ergerlijk. Maar zeg eens eerlijk: “Ligt u daar ’s nachts wakker van?” Vindt u dat dit soort zaken de kwaliteit van uw leven aantasten of zelfs levensbedreigend zijn?

De SP Gemert-Bakel gelooft niet dat u daar echt wakker van ligt. Wij denken dat u wakker ligt van zaken die uw gezondheid bedreigen zoals slechte luchtkwaliteit die long-, hart- en vaatziekten kan veroorzaken en zelfs uw levensverwachting verkort. Van voor de mens gevaarlijke dierziekten (Q-koorts, bijv.). Wij denken ook dat u wakker ligt van een gebrek aan zorg - nu of in de toekomst - voor uzelf of iemand uit uw omgeving. Dat sommige ouders wakker liggen van de wachtlijsten in de jeugdzorg. Dat jongeren zich afvragen hoe zij aan geschikte en betaalbare woonruimte kunnen komen. Zijn er in de toekomst nog wel voldoende vaste banen of zijn zij als “flexibele werkkracht” overgeleverd aan de grillen van de arbeidsmarkt?

Wij denken dat boeren en hun kinderen wakker liggen van alles wat er op hen afkomt en zich ernstige zorgen maken over hun toekomst.

Dat velen van u zich zorgen maken over de kwaliteit van de natuur die achteruit holt.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De SP Gemert-Bakel wil vooral werk maken van de grotere problemen die in onze gemeente aan de orde zijn. Voor een losliggende tegel kunt u simpelweg de gemeente bellen. Voor hondenpoep geldt dat dit probleem alleen op te lossen is door een gedragsverandering bij de hondenbezitter. Daarvoor is geld nodig, onder meer voor toezichthouders. Geld dat er simpelweg niet is, tenzij u een verhoging van de Onroerende Zaak Belasting accepteert. Wij denken niet dat u dat een goed plan vindt. Wijzelf trouwens evenmin, zeker omdat de huidige coalitie nu al aan een verhoging van de OZB denkt.

Te veel aandacht voor kleinere problemen kan afleiden van de echte uitdagingen. Zo is steeds duidelijker en wordt het ook steeds breder geaccepteerd dat een overgang naar een andere manier van landbouw en veeteelt onvermijdelijk is. De huidige gang van zaken brengt dusdanig veel nadelen en schade met zich mee dat maatschappelijk gezien de baten niet langer opwegen tegen de kosten. En die kosten zijn hoog: door verontreiniging van bodem, lucht, oppervlakte- en zelfs grondwater, zie we een toename van gezondheidsrisico’s en aantasting van de biodiversiteit, om een paar zaken er uit te lichten. Uiteraard is niet alleen de agrarische sector verantwoordelijk voor de huidige ontwikkelingen, al is het aandeel van deze bedrijfstak groot. Terecht wijzen boeren op het aandeel dat ook burgers en industrie hebben in bijvoorbeeld de stikstofuitstoot door de auto- en vliegtuigkilometers.

De SP Gemert-Bakel vindt daarom dat we er met zijn allen de schouders onder moeten zetten om te zorgen dat wij onze kinderen en kleinkinderen een leefbare wereld kunnen bieden. En dat geldt natuurlijk ook voor de andere grote problemen. Ons uitgangspunt is daarbij het streven naar een solidaire samenleving waarin de zorg voor de meest kwetsbare groepen voorop staat.

Reactie toevoegen

U bent hier