Ongewenste buiging gemeenteraad voor managers gemeente
Ongewenste buiging gemeenteraad voor managers gemeente
De nieuwe gemeenteraad is van start. En de vorige gemeenteraad heeft een steek laten vallen. Want die raad heeft niet vergaderd over de rol en positie van de paar hoogste managers van de gemeente in relatie tot betrouwbaar bestuur. Daarover lag een externe aanbeveling op tafel. De vorige raad heeft niets met die aanbeveling gedaan. Bovendien is dat laatste feit voor de bevolking van Gemert-Bakel verzwegen.
Daarom is er op moreel en bestuurlijk vlak werk aan de winkel voor de nieuwe raad. De vraag is of de nieuwe raad een betere bestuurscultuur wil en kan neerzetten. Wat de SP betreft is een betrouwbare en transparante gemeente Gemert-Bakel hard nodig. Bijvoorbeeld vanwege rechtsgelijkheid en democratisch werken.
Na het pensioen van Van Maasakkers benoemde commissaris van de koning Van de Donk in 2010 Hans Haas (CDA) als tijdelijke burgemeester van Gemert-Bakel. Haas had als burgemeester van Valkenswaard enige naam gemaakt als pleitbezorger van rechtsgelijkheid en besturen volgens de wet.
Onbetrouwbaar gemeentebestuur
Onder zijn leiding kwam er een groot onderzoek naar een deel van de gemeentelijke winkel. Het Eindhovens Dagblad schreef over het resultaat in 2011: ”Voormalige colleges van Gemert-Bakel hebben zich regelmatig onbetrouwbaar gedragen en de wet aan hun laars gelapt. Dat blijkt uit een lijvig extern rapport van BING, na klachten van burgers en ambtenaren.” De krant schreef daarbij ook: “Maar als Verkampen iets riep in de raad, dachten alle raadsleden dat het waar was, verklaart een juridisch beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening en Milieu de lakse houding van de gemeenteraad.” Er was sprake van een onbetrouwbaar gemeentebestuur volgens de krant. En ook de rol van de ambtelijke leiders Jansen en Van der Voort kwam ter discussie in het rapport.
De 14 aanbevelingen van BING voor betrouwbaar besturen kostte de gemeente zeker 250.000 euro. Jaren heeft de vorige raad geworsteld met het handen en voeten geven aan deze aanbevelingen. Dat op zich al roept de vraag op of de raad het onderzoek steunde uit zuivere motieven. Nu, drie jaar later, zijn acht aanbevelingen door de raad behandeld. Zes niet. Die gaan allemaal over de ambtenarij in het gemeentehuis.
In mei vorig jaar was er in de raad nog de intentie om ook de aanbeveling van BING over de managers te behandelen. Daarna is het doodgezwegen. Daarmee buigt de (vorige) raad voor het belang van de managers, ten koste van het belang van de inwoners.
Dorpspartij en betrouwbaarheid
Dat dit bewust is gebeurd, blijkt uit het Eindhovens Dagblad van 7 maart. Twee raadsleden van de Realisten, Hoevenaars en Vlasblom, stappen uit de raad omdat er te weinig aandacht is voor betrouwbaar besturen. In de achterkamertjes is hen in maart 2013 met name door coalitiepartij de Dorpspartij gezegd dat ze over de 14 aanbevelingen van BING nooit meer wilden praten. De wethouders Bevers, Vogels en Hoppezak waren daarbij en nemen daar geen afstand van. Eerder al hadden CDA, PvdA en VVD getoond weinig interesse te hebben in dit onderwerp.
De SP Gemert-Bakel heeft in een brief aan de raad van december 2013 nog gewezen op een te vertrouwen gemeentebestuur. Gevraagd is om voor de verkiezingen van 19 maart een besluit te nemen over de 14 aanbevelingen van BING. Ook is gevraagd om het onderzoek en de vervolgstappen weer transparant op de gemeentelijke website te plaatsen. Tevergeefs.
Op de brief aan de raad kregen we als SP geen antwoord van de raad.
De gemeenteraad heeft in december 2013 wel een gedragscode voor politici vastgesteld. Daar gaat het over transparantheid, dienstbaarheid en betrouwbaarheid.Maar dat zijn woorden.
Kortom, de gemeenteraad Gemert-Bakel (2010-2014) verzwijgt voor de inwoners het niet-behandelen van zes voorstellen voor een te vertrouwen bestuur; coalitiefracties leggen in achterkamertjes twee raadsleden het zwijgen op als het om betrouwbaar bestuur gaat en de SP-Gemert-Bakel krijgt geen antwoord van de raad op een brief over betrouwbaar bestuur.
Cultuur niet veranderd
De cultuuromslag in Gemert-Bakel naar een betrouwbaar bestuur heeft dus nog niet plaatsgevonden. De vraag is of dat raadsleden en wethouders die langer dan acht jaar aan het Ridderplein actief zijn die omslag willen en kunnen maken. Als we in Gemert-Bakel een soort van bananenrepubliek zijn, krijgt de gewone man of vrouw daarvan de rekening. En dat willen we niet.
De SP blijft werken aan een betrouwbaar bestuur. Wordt vervolgd.
- Zie ook:
- Eerlijk Bestuur
Reactie toevoegen