Wie bij de gemeente liet een kwart miljoen liggen?
Wie bij de gemeente liet een kwart miljoen liggen?
Gaan in Gemert-Bakel de politici en ambtenaren wel verstandig en realistisch om met onze belastingcenten? Die vraag mag je best stellen nu onze gemeente zo ongeveer kampioen OZB-verhoging van Nederland is (87% sinds 2013; dat was toen een gemiddelde verhoging (!) van 183 euro). Daar doet de 10 procent verlaging voor dit jaar weinig aan af.
Onze gemeente staat vanwege de slechte financiële situatie nu al jaren onder preventief toezicht van de provincie. In 2012 boekte de gemeente ruim 11 miljoen af. Voor dat bedrag had je een kasteel kunnen kopen. Tot en met 2023 moet onze gemeente nu jaarlijks 1,1 miljoen sparen om deze schuld recht te trekken.
Als je zo arm bent en zoveel belastinggeld aan de inwoners vraagt, dan denk je dat politici en ambtenaren er alles aan doen om de gemeente financieel gezond te maken. En wat blijkt? Iemand aan het Ridderplein heeft jarenlang verzuimd om huren van woonwagenbewoners in Gemert-Bakel te innen. Gratis wonen. Dat bleek uit publicaties van het Eindhovens Dagblad. Einde vorig jaar was de huurschuld al opgelopen tot 277.000 euro. En dat in vijf jaar tijd. Op dit moment zal het bedrag alweer hoger zijn.
Meningsverschillen
Natuurlijk kunnen er altijd meningsverschillen zijn tussen verhuurder en huurder. Een huurachterstand over vele jaren van meer dan een kwart miljoen is echter maatschappelijk en bestuurlijk onacceptabel.
Want dat bedrag zal al ergens “in de boeken” van de gemeente staan. En als dat geld niet binnenkomt, dan zal iets of iemand anders daarvoor de rekening gepresenteerd krijgen. Terecht stelde daarom de raadsfractie Realisten op 10 december 2015 vragen aan B&W over dit onderwerp. Op 7 januari waren die vragen nog steeds niet beantwoord; in de raadscommissies kwam het inhoudelijk niet aan de orde. Het leek er zelfs op dat B&W nog moet uitzoeken wie voor dit gedrag politiek verantwoordelijk is. Mogelijk geeft de raadsvergadering van komende donderdag duidelijkheid.
Enkele politici vragen zich af hoe dit financieel gaat goed komen. Misschien is gedacht aan melkkoe Goed Wonen; zodat indirect andere huurders het bedrag inbrengen. Terecht dat de Stichting Huurdersbelang van Goed Wonen dit categorisch afwijst. Bovendien is ook Goed Wonen al extra getroffen door de hogere OZB-belasting in Gemert-Bakel.
Waarom wegkijken?
Belangrijker is echter de vraag hoe deze schuld is kunnen blijven groeien tot ruim een kwart miljoen. Dat doet vermoeden dat er iets grondig fout zit in het gemeentehuis. Dat niet zorgvuldig met de centen wordt omgegaan. Iemand aan het Ridderplein had toch aan de bel moeten trekken toen de huurschuld was opgelopen tot 50 duizend euro. Of bij 100 duizend euro? Of bij 200 duizend euro?
Bij 250 duizend euro dan? Dat de gemeente deze zaak zo lang heeft laten duren is volgens een deskundige in het Eindhovens Dagblad “nog nooit in Nederland vertoond.”
Wie bleef er wegkijken en waarom? B&W moet dat in alle openheid naar de inwoners duidelijk maken en uitleggen, vindt de SP Gemert-Bakel. Geen achterkamertjespolitiek.
Reacties
Ik ben heel benieuwd wie binnen de gemeente Gemert Bakel de verantwoordelijkheid neemt voor het mogelijk maken van die huurachterstand. Dit vind ik zeker zo belangrijk dan hoe die schuld opgelost wordt en hoe in de toekomst zo'n blunder voorkomen gaat worden.
Reactie toevoegen