Vergunningenstop op bouw stallen in landbouwontwikkelingsgebieden.
Vergunningenstop op bouw stallen in landbouwontwikkelingsgebieden.
De SP Gemert-Bakel heeft de gemeente Gemert-Bakel verzocht om per direct te stoppen met het afgeven van vergunningen voor de vestiging of uitbreiding van veehouderijen in de landbouwontwikkelingsgebieden van Gemert-Bakel. Dit naar aanleiding van de aanwijzingen dat de concentratie en de schaalvergroting van de intensieve veehouderijen in de landbouwontwikkelingsgebieden mogelijk een schadelijke invloed heeft op de gezondheid van mensen.
Onlangs hebben de ministers van LNV en VWS besloten akkoord te gaan met een onderzoek door de GGD naar de invloed van intensieve veehouderij op de gezondheid van mensen. Verschillende gemeenten in en de Provinciale Staten van Noord-Brabant hadden aangedrongen op zulk een onderzoek.
Reden hiervoor was onder meer een nota, dat verschenen is naar aanleiding van een bijeenkomst in 2008 met een expertpanel (o.a. prof.Hederik, Provincie, GGD, huisarts Jan Hoevenaars en de gemeente Gemert-Bakel). In deze nota staat dat op grond van literatuurstudie en de bevindingen van huisarts Jan Hoevenaars een nader onderzoek in Gemert-Bakel gewenst is.
De GGD heeft nu een opzet gereed om in verschillende plaatsen onderzoek te kunnen uitvoeren. Op de voorpagina van het GN 16 juni jl. stond dat het nog niet zeker is dat dit onderzoek er komt en dat daarin Gemert-Bakel meegenomen wordt. De SP moedigt de partijen aan tot overeenstemming te komen, want een vervolgonderzoek is van groot belang.
De huisarts Jan Hoevenaars heeft zijn praktijk in Elsendorp, waar één van de landbouwontwikkelingsgebieden van Gemert-Bakel gelegen is. Hij legt een verband tussen de stoffen welke vrijkomen in de intensieve veehouderij en de toename van bepaalde ziektebeelden in zijn praktijk. In de 30 jaar dat hij als huisarts werkzaam is in Elsendorp ziet hij het aantal luchtwegaandoeningen toenemen, vooral bij mensen werkzaam in de intensieve veehouderijen (varkens, kippen). Astmatische klachten komen steeds op jongere leeftijd voor, zelfs bij baby’s.
Van een technische oplossing in de vorm van luchtwassers om de uitstoot van deze stoffen tegen te gaan, verwacht Hoevenaars niet veel heil. Prof. Dr. Ir. P. Groot Koerkamp, deskundige op het gebied van landbouwtechnologie, ondersteunt deze opvatting. Volgens hem wordt de ammoniak heel goed gefilterd door de luchtwassers, maar voor andere stoffen gaat dit niet op. Bijvoorbeeld fijnstof wordt voor slechts 30 % tegen gehouden door de huidige generaties luchtwassers, en deze stof vormt juist een bedreiging voor de volksgezondheid.
Hij verwacht op korte termijn geen aanzienlijke technische vooruitgang van de luchtwassers, waarmee heel hoge reducties van fijnstof kunnen worden bereikt. Maar al zouden de luchtwassers verbeteren, dan zal volgens Groot Koerkamp een volumetoename door de bouw van meerdere en ook grotere stallen deze stap voorwaarts weer teniet kunnen doen.
Op 14 april jl. heeft Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant besloten om de subsidieregeling duurzame landbouw voor gecombineerde luchtwassers in Gemert-Bakel open te stellen. Daarmee bevestigt GS het probleem van de uitstoot van onwelgevallige en schadelijke stoffen veroorzaakt door de intensieve veehouderij. Dat is winst. Maar de claim dat de gecombineerde luchtwassers 70 tot 90 % van alle stoffen reduceren is niet juist.
Volgens de SP Gemert-Bakel is er gegronde reden om een pas op de plaats te maken en in ieder geval tijdelijk geen vergunningen t.b.v. de bouw van stallen in de landbouwontwikkelingsgebieden af te geven. Eerst dient er meer duidelijkheid te komen over de gezondheidsrisico’s m.b.t. de intensieve veehouderij, alvorens er verder gegaan wordt op de ingeslagen weg. De gemeente Boekel heeft al besloten tot een vergunningenstop. Gemert-Bakel zou onze inziens Boekel hierin moeten volgen.
De tijd dat de bouw van (mega)stallen bevroren wordt, zou gebruikt kunnen worden voor bezinning. Als er in een bepaald gebied maar stallen bij komen en deze stallen ook steeds groter worden, waar zal dit toe leiden? Naast aspecten als gezondheid is de SP bevreesd voor de positie van agrarische familiebedrijven, vooral die bedrijven welke niet in de landbouwontwikkelingsgebieden gelegen zijn. Buiten de landbouwontwikkelingsgebieden zijn er meer beperkingen voor uitbreiding.
Maar ook voor de familiebedrijven in de landbouwontwikkelingsgebieden is het de vraag of dat zij kunnen concurreren met grote agrariërs, die in staat zijn voordurend rechten op te kopen en daardoor nog groter worden?
SP Gemert-Bakel